Mitä välineitä on hyvä olla mukana pyöräillessä

Pyörästä tulee pitää hyvää huolta kauden aikana. Aivan kuin autosi, myös pyörä kaipaa säännöllistä huoltoa ja tarkkailua. Renkaat kuluvat, vaijerit ja ketjut venyvät jne.

 

Etenkin pidemmälle lenkille lähdettäessä on syytä tarkastaa ainakin renkaiden, vaihteiden ja vanteiden kunto. Tämä vähentää matkalla tapahtuvia ongelmia kulkupelin kanssa.

Työkalut mahtuat näppärästi satulan alle.Matkalla voi sattua kaikenlaista, mutta tyypillisimpiä ongelmia ovat renkaiden puhkeamiset, näitä varten kannattaa olla välineitä pikaiseen korjaamiseen.


Satulalaukku                                                                          

Satulalaukku kiinnitetään satulaputkeen satulan alapuolelle.

Sinne sopii runsas setti tarvikkeita renkaiden korjaamiseksi.

Lisäksi satulalaukun sijoittelu ei haittaa itse pyöräilyä ja on aika huomaamaton.  Mitä satulalaukussa sitten kannatta olla:

 

Varasisärengas

Satulalaukkuun kannattaa pakata yksi tai kaksi vararengasta.

Sisärenkaat menevät aika pienneen tilaan ja näin varmistat

ettei paikkauspuuhiin tarvitse ryhtyä kesken matkan.

 

Rengasraudat

Setti muovisia rengasrautoja. Minimissään kolme kappaletta.

Näillä autat päälirenkaan helposti pois vanteelta, vahingoittamatta niin päälirengasta kuin vannettakin. Lisäksi muoviset rengasraudat ovat kevyitä kuljettaa mukana.

 

Monitoimityökalu

Tämä on hyvä olla mukana, jos ja kun tarvitsee kiristellä pyörän osia. Monitoimityökalusta löytyy sopivia kuusiokolo, ristipää ja muita vääntimiä.

Nämä kaikki siis sopivat helposti satulalaukkuun ja kulkevat vaivattomasti aina mukana.

 

Käsipumppu

Jos renkaanvaihtohommiin joudut, on toki hyvä olla käsipumppu mukana. Pieni sellainen kiinnittyy helposti pyörän runkoon ja on näin ollen aina mukana.      

 

Mikäli vanteet ovat kiinnitetty pikakiinnityksellä runkoon et tarvitse erillisiä työkaluja vanteiden irrottamiseksi. Jos pikakiinnitystä ei ole. kannattaa pyöräilytakin taskuun laittaa sopiva kiintoavain pyörän irrottamiseksi. Yleensä mutterin koko on 15 mm. Mutta tarkista varmuuden vuoksi.

 

Vielä varmuuden vuoksi pieni paikkarasia myös takin taskuun, jos sattuu useita rengasrikkoja ja vararenkaat evät riitä. 

 

Näillä varustuksilla pääset helposti korjaamaan yllättävät rengasrikot ja pääset jatkamaan matkaa.  Pyörän taluttaminen pyöräilykengät jalassa ei nimittäin ole mitään herkkua. Ja tietysti taskussa on hyvä olla aina pyöräillessä puhelin, vähän käteistä rahaa tai luottokortti.

Vähäisillä matkavarusteilla pääset pienten ongelmien yli ja matkasi pääsee hetken korjausrupeaman jälkeen jatkumaan.

 

Pyöräilyterveisin.
Make Vesikallio
Junailija
Lionspyöräily 2023