Tervehdys pyöräilijät

Tätä kirjoitettaessa talven ensimerkkejä on ilmassa. Paloheinässä lumitykit jauhavat lunta ladulle ja 500 m latua on jo hiihdettävässä kunnossa. Samoin kevyt lumisade täyttää maiseman. Kävinpä jo ”kuntoilemassa” ja auraamassa ensimmäiset lumet pois pihalta.

Viimeistään nyt pyöräilykaudessa tapahtuu muutos. Maantiepyörät on syytä laittaa talvisäilöön odottamaan kevään aurinkoisia ja valoisia hetkiä ja uuden kauden aloitusta. Sitä ennen on kuitenkin syytä muistaa puhdistaa pyörä hyvin. Jos itse huollat pyöriäsi, kannattanee huolto tehdä saman tien. Jos taas turvaudut pyöräliikkeiden palveluihin, huollon saa hyvin hoidettua ruuhkatta nyt sesongin ulkopuolella.

Kun maantiepyörä on laitettu ansaitulle tauolle, on aika siirtyä talvipyöräilyyn. Talvipyöräilystä on kirjoitettu aikaisemmin tässä blogissa ja kannattanee tutustua siihen. Mutta tärkeintä kuitenkin on vaihtaa hyvät talvipyöräilyyn soveltuvat nastarenkaat alle.  Kyllähän lajituntuma säilyy talvipyöräilylläkin, mutta onhan se vähän erilaista kuin huristella vauhdikkaasti maantiepyörällä liukkaudesta ja viileydestä välittämättä.

Talvellakin on mahdollista treenata pyöräilyä hyvissä olosuhteissa. Seuraavassa kolme vähän erilaista treenimuotoa.

 

Ohjatut spinning tunnit

Eri kuntosaliketjut tarjoavat ohjattuja ryhmäliikuntatunteja sisäpyöräilyyn liittyen. Näillä tunneilla poljetaan ohjaajan opastuksella musiikin tahdissa. Vaativuudeltaan kyllä löytyy sopivia treenejä kaiken tasoisille. Kannattanee katsoa paikkakunnan tarjontaa ja lähteä rohkeasti mukaan. Kivassa porukassa esimerkiksi tunnin treeni sujuu kuin itsestään ja hikoilukin on taattu.

 

Oma treeniympäristö

Jos haluat käyttää omaa pyörääsi myös talvella, paras ratkaisu on hankkia ns. harjoitusvastus. Näitä löytyy kaiken tasoisia ja hintaisia. Hyvä puoli on siinä, että treenaat omalla pyörälläsi sisällä. Laitteet vaativat tilaa ja jotkut ovat aika äänekkäitä. Hyvistä laitteista joutunee maksamaan kyllä sievoisen summan, joten kannattaa tarkkaan harkita, onko tämä itselle hyvä juttu vai ei.                                

 

Hydrospinning

Tämä on vähän eksoottisempi treenimuoto, mutta erittäin miellyttävä ja tehokas. Tässä erityinen vedessä pyöräilyyn tarkoitettu kuntoiluväline upotetaan veteen ja sitten vaan fillaroimaan. Hyvän musiikin tahdissa ja lämpimässä vedessä tunti kuluu kuin itsestään. Yleensä treeneihin lisätään myös käsi- ja ylävartaloelementtejä, jolloin kokonaisvaltainen harjoittelu toteutuu. Monet uimahallit tarjoavat tätä treenimuotoa. Nämä tunnit ovat aina ohjattuja. Ainakin Helsingissä Mäkelänrinteen uimahalli tarjoaa hydrospinning tunteja. Suosittelen kokeilemaan, pidät varmasti.

 

Lajinomainen harjoittelu on aina tietysti parasta mahdollista treeniä. Tuossa yllä mainitsin muutamia esimerkkejä. Nyt kun talvi tekee tuloaan, on meillä aivan erityisen hyvät mahdollisuudet treenata ja valmistautua tulevaan pyöräilykauteen myös hiihtäen. Hiihto on todella hyvää harjoittelua kokonaisvaltaisesti. Kaikki suuret lihasryhmät joutuvat koetukselle ja hapenottokykykin vahvistuu. Eihän tämä ihan lajinomaista harjoittelua ole, mutta erittäin tehokasta harjoittelua ja kuntoilua.

Tärkeää on kuitenkin jatkaa liikkumista tavalla tai toisella pitkän pimeän talven yli, jotta keväällä uusi pyöräilykausi pääsee hyvin käyntiin, kun kelit sen sallivat.

Nautinnollisia treenihetkiä

Make