Valmistautuminen pitkälle pyörälenkille

Tässä blokissa kerron vinkkejä siitä, miten kannattaa valmistautua pitkälle pyörälenkille.
Tässä antamani vinkit perustuvat omiin kokemuksiini. Itse olen näillä menetelmillä valmistautunut eri tapahtumiin menestyksekkäästi.

 

Tarkoituksena on jaksaa pyöräillä Lionspyöräilyn 2023 reitti Loviisasta Kansalaistorille leppoisaan tahtiin. 

Matkaa kyllä kertynee jonkin verran, mutta vauhdin pitäisi olla sopivan leppoisa kaikille. Valmistautuminen suoritukseen kannattanee aloittaa jo pari päivä ennen starttia.

 

Huolehdi riittävästä levosta

Levänneenä jaksaa paremmin. Kannattaa välttää kovaa treenaamista ainakin pari päivää ennen suoritusta. Näin keho palautuu aikaisemmista suorituksista ja valmistautuu tulevaan koitokseen. Varmista myös riittävän pitkät ja levolliset yöunet. Samaten stressaamista kannattaisi välttää ja hoitaa työt ym. askareet rennosti. Huomioithan, että alkoholin nauttiminen vaikuttaa unen laatuun. 

Tankkaa hiilihydraatteja

Pitkä pyöräilypäivä kuluttaa paljon energiaa. Hiilihydraattipitoiset ateriat ovat tarpeen parina edeltävä päivänä, jolloin hiilihydraattivarastot täydentyvät ja selviydyt paremmin urakasta. Aterioi normaalin lautasmallin mukaan, eli salaattia, proteiineja ja hiilihydraatteja.  Perunaa, pastaa tai riisiä reilusti lautaselle, jopa kolmannes lautasesta voisi olla hiilihydraatteja. Kana, kala ja kananmunat ovat hyviä proteiinilähteitä. Muista myös pureskella reilusti salaatti annoksessasi. Hedelmät ovat hyvä jälkiruoka.

Hyvä aamupala ennen päivän pyöräilysuoritusta

Pelkällä kahvin voimalla ei kannata lähteä polkemaan pitkiä matkoja. Reilu ja runsas aamiainen tuo voimia heti alkuun ja säästää tankkaamiasi hiilihydraatteja myöhempää tarvetta varten. Moniviljapuuroa, leipää, kananmunaa ja marjoja alkuun. Pari palaa leipää aamukahvin/teen seuraksi. Siitä saat hyvän startin matkalle. Kannattaa juoda myös tavallista enemmän, jotta nestetasapaino ei horju matkan aikana.

Matkalla nesteiden nauttiminen on tärkeää

Pyörällä kulkee juomapullot kätevästi mukana.  Itselläni on aina kaksi pulloa telineissä. Toinen täytetty raikkaalla vedellä ja toinen hiilihydraattipitoisella urheilujuomalla. Nyrkkisääntönä voisi pitää, että nauttii yhteensä desistä kahteen desiin juomia aina vartin välein.

Mitä kannattaa laittaa pyöräilypaidan taskuun?

Nestemäsiä urheilugeelejä on syytä varata taskuun, niistä saa nopeasti lisäenergiaa matkalla, jos väsymys alkaa tuntua jaloissa.  Erilaiset proteiinipatukat ja juomat ovat myös hyvä apu energialisäykseen päivän aikana ja helppo napostella ajaessa.


Jaksamista pyöräilyyn!
 
Make Vesikallio
Junailija
Lionspyöräily 2023